ViljenFyn - for mennesker med spiseforstyrrelser

 

Forside > Tegn på spiseforstyrrelser

Tegn på spiseforstyrrelser

Uanset om man lider af en spiseforstyrrelse, eller man kender en, der gør, gælder følgende: jo før man kan gribe ind overfor spiseforstyrrelsen og få hjælp til de egentlige følelser og problematikker, der ligger bag den voldsomme fokusering på vægt, mad og udseende, jo større er chancen for at man ikke nødvendigvis havner i en massiv spiseforstyrrelse.

Lige så mange fælles træk mennesker med spiseforstyrrelser har, lige så mange individuelle træk vil man kunne finde. Derfor er listen nedenfor ikke en tjekliste, hvor man skal opfylde så og så mange punkter for at have eller ikke have en spiseforstyrrelse. Listen er kun "tegn på", og hvis man synes man kan genkende nogle af disse tegn vil det være en rigtig god idé at kontakte egen læge, Viljen, skolesygeplejerske eller forældre og få hjælp til at afkræfte eller bekræfte. Listen nedenfor er ligeledes et udpluk af tegn på en spiseforstyrrelse.

Endeløse tanker

Tanker om krop og mad fylder så meget, at de forhindrer en i at fungere ordentligt i sin dagligdag, f.eks. i skolen, på arbejdet, sammen med venner eller familie.

Fokus på mad

Samtidig med at man har et enormt fokus på mad, nægter man at give sig selv lov til at spise. Hvis man spiser er det et svaghedstegn.

Overdreven motion

Når pligten tager over, og man ikke længere dyrker motion/sport af lyst samt omfanget bliver så voldsomt, at man fysisk udsætter sig for en for stor belastning.

Urealistisk opfattelse af sig selv

Man har et forvrænget billede af sig selv. Man oplever sig selv som fed og ulækker, og man bilder sig selv ind, at man kan se, at man tager på, ligegyldig hvad man spiser eller drikker, hvilket kan resultere i at man undskylder sig væk fra måltiderne f.eks. jeg er ikke sulten, jeg har lige spist, eller jeg kan ikke så godt lide det, vi skal have, så jeg tager en rugbrødsmad senere.

Kontrol

Man har et stort behov/ønske for kontrol. Man vil gerne kunne kontrollere sin hverdag og have styr på alting. Intet overlades til andre, hvis man selv kan gøre det.

Facade

Man har et krav til sig selv, om at skulle være i godt humør, også selv om man ikke nødvendigvis er det, for andre skal ikke se og man vil ikke være til besvær.

Perfektionisme

Det er ikke godt nok, hvis det ikke er perfekt, og den spiseforstyrrede har så store og ofte urealistiske ambitioner til sig selv, at det ikke er muligt at leve op til. Dette kan medføre følelsen af nederlag og fiasko, et "hul" som er svært at komme op fra igen.

Dårlig samvittighed

En konstant dårlig samvittighed og skyldfølelse forfølger den spiseforstyrrede. Det kan være dårlig samvittighed over at spise, ikke gøre tingene godt nok, ikke være god nok, ikke kunne sige fra, ikke kunne sige til samt ikke kunne gøre sine omgivelser tilfredse.

Social isolation

Når man ikke længere synes man trives og kan finde ud af at være sammen med andre mennesker, trækker man sig tilbage og isolerer sig. Man melder fra diverse sociale sammenkomster, med undskyldninger om hovedpine, forkølelse, sygdom eller travlhed.

Selvværd

Ofte er det at have en spiseforstyrrelse forbundet med lavt selvværd, og man synes ikke rigtig man er noget værd som den man er. Det kan medføre, at man i for stor grad prøver at gøre andre tilpas og stille egne behov i baggrunden. På sigt medfører det, at man ikke længere kan mærke egne behov og bliver afhængig af, hvad andre mennesker siger og gør.

Fysiske signaler

Blandt de fysiske tegn på at et menneske er ved at udvikle en spiseforstyrrelse er bl.a.: store vægtsvingninger over kort tid, opkastninger, hovedpine, svimmelhed, mavepine forstoppelse, menstruations besvær/udeblivelse, koncentrationsbesvær.

Hvis du genkender noget fra denne side kan det være tegn på en spiseforstyrrelse. Derfor tag fat om problemet

Hvis du synes, der er noget galt, så skal du handle. Jo før du kan få hjælp jo bedre. Ligeledes hvis du er bekymret for en person, så sig det til vedkommende og sig at du gerne vil hjælpe med næste skridt, at få taget kontakt til læge, forældre, skolesygeplejerske eller Viljen.