ViljenFyn - for mennesker med spiseforstyrrelser
Forside > Om Viljen og spiseforstyrrelser

Om Viljen og spiseforstyrrelser

Holdninger og tanker bag Viljen

Spiseforstyrrelser handler om meget mere end mad. Mange med en spiseforstyrrelse fremstår umiddelbart, som om de har styr på tingene. Denne udstråling af selvtillid stemmer meget sjældent overens med det kaos af følelser og manglende selvværd, som den pågældende oplever indeni. Det betyder også, at der kan gå lang tid, inden de nærmeste opdager, at der er et problem, hvilket kan medføre følelser af svigt og skyld for alle involverede. I samspillet med familie og venner, kan dette give problemer.

Sagt på en anden måde, er spiseforstyrrelsen en overlevelsesstrategi, hvis adfærdsmønster man ender med at blive afhængig af.

Ofte starter en spiseforstyrrelse i puberteten, når man skal til at frigøre sig, stå på egne ben og finde ud af: "Hvem er jeg?". Den unges indre verden kan opleves som et stort følelsesmæssigt kaos. Dette kan medføre stort behov for kontrol, der kan danne basis for udvikling af en spiseforstyrrelse.

Tanken med Viljen er at skabe et sted, hvor det er muligt at arbejde med de følelsesmæssige vanskeligheder og den sociale isolation man befinder sig i.

Det er meget vigtigt at få sat ord på de følelsesmæssige vanskeligheder, få dem bearbejdet og siden hen finde nye veje at træde. Det er det vi i Viljen kan hjælpe til med.

Hvem henvender vi os til

Viljen henvender sig såvel til unge mennesker, der er på vej ind i en spiseforstyrrelse, og derfor ofte relativt nemt kan hjælpes på "rette spor", samt til personer der efter udskrivning fra et sygehusophold har vanskeligheder med at håndtere hverdagen. Tanken med et dagtilbud er, at man sideløbende kan bevare tilknytningen til sit netværk, skole eller arbejde.

Kort om spiseforstyrrelser - Anoreksi - Bulimi

En spiseforstyrrelse kan enten være anoreksi, hvor man sulter sig eller bulimi, hvor man overspiser og derefter kaster maden op igen. Ofte er det en kombination af begge dele.

Man kan dø af sygdommen, fordi den medfører, at man på et tidspunkt mister realitetssansen i forhold til sin egen krop.

Sygdommen er ofte ledsaget af en selvdestruktiv adfærd og øget selvmordsrisiko.

Spiseforstyrrelser handler ikke kun om mad. Maden er et kontrolredskab, og problemerne med maden dækker ofte over et stort indre kaos og manglende selvværd.

Ofte fremstår den spiseforstyrrede som en, der har styr på tingene, men det manglende selvværd og det store behov for kontrol giver ofte problemer i samspillet med familie og venner.

Sagt på en anden måde, en spiseforstyrrelsen er en overlevelsesstrategi, hvis adfærdsmønster man ender med at blive afhængig af.