ViljenFyn - for mennesker med spiseforstyrrelser
Forside > Aktuelt for samarbejdspartnere

Aktuelt for samarbejdspartnere

Nyhedsbrev

Odense april 2010

 

Vi vil gerne informere jer om det aktuelle i Viljen. Vi vil også bringe eksempler fra vores dagligdag og derigennem sætte fokus på, hvilke problematikker vi oplever hos de unge.

Nye grupper

Den 1. april 2010 starter vi 2 nye grupper op med plads til 5 i hver. 1 gruppe for unge med bulimi og 1 gruppe for unge med anoreksi. Grupperne er, som nævnt, støttet økonomisk af Velfærdsministeriet, hvilket betyder tilbuddet er udgiftsneutral for de unge og kommunen.

Status for 5. projektår: socialpsykologisk behandlingstilbud for unge med spiseforstyrrelser
Vi har nu næsten afsluttet det 5. år af vores behandlingsprojekt målrettet unge med spiseforstyrrelser. Pt. har vi en opsamlingsgruppe bestående af 5 piger, som enten er kommet til senere i forløbet, eller hvor de 8 måneder ikke har været nok. De resterende brugere har udover at være færdige med de 8 intensive måneder også afsluttet 2 måneder, hvor de er kommet 1 gang ugentligt i et individuelt forløb og er nået til den sidste del af behandlingsforløbet, hvor de har 15 individuelle samtaler til rådighed efter behov. Det er ligesom sidste år meget spændende at følge brugerne fra sidelinjen.

Aktuelt fra grupperne

I opsamlingsgruppen har vi siden nytår været meget optaget af, at hjælpe de unge med at få brudt den svære vægt grænse. Mange med anoreksi har uhyggelige tanker om, hvor store og tykke de vil se ud, når/hvis de giver slip på deres meget kontrollerede spisemønster. De anorektiske tankemønstre holder dem fast i negative tanker om dem selv, som både er urealistiske og uhensigtsmæssige. Udfra Ikke voldelig Kommunikation, hvor den enkelte trænes i at mærke egne følelser og behov, og Kognitive metoder, hvor det i høj grad handler om at sætte fokus på egne tankemønstre, bliver den unge holdt fast i virkeligheden og hjulpet væk fra urealistiske tanker. Det er både en spændende og hård proces for den unge, da de negative tankemønstre også har givet dem en oplevelse af sikkerhed og tryghed. Det at arbejde åbent i gruppen med disse svære sider virker rigtig godt, da den enkelte ikke føler hun er den eneste i verden, der har disse tanker samt støtten fra de andre i gruppen er uvurderlig, når man bevæger sig ud i nye områder. Så vores erfaring bliver, at det er af stor nødvendighed at sætte massivt fokus på "den svære vægt grænse" og dens tankemønstre.

Der udover har vi meget fokus på arbejdet med den unges ritualer og fastlåste tanker også i andre sammenhænge. Vi snakker om og underviser i, hvordan mange ritualer og fastlåste tanker er overlevelsesstrategier og ofte opstået mange år tilbage, hvor strategien umiddelbart virkede hensigtsmæssig i forhold til de følelsesmæssige belastninger, den enkelte syntes var svære at tackle. Med årerne er strategien/ritualet dog blevet en "klods" om benet set i forhold til at fungere optimalt i hverdagen. Ritualerne kan udvikle sig og blive så voldsomme for nogle, at det ender ud i mangler. Mangel på socialt samvær, mangel på selvværd, mangel på at kunne spise sammen med familie og venner. For mange har det også den konsekvens, at de ikke længere kan/tør træffe beslutninger. Efter afdækning af årsager og konsekvenser af ritualer arbejder vi koncentreret med adfærdsændring/eksponering. Vi gennemgår ritualet/strategien og i samarbejde finder vi frem til en mere fremadrettet måde at klare den konkrete situation på. Dette giver en del bekymring hos den unge. At skulle ud og gøre noget andet end det vante og at skulle give slip på det kendte og trygge, føles ofte overhovedet slet ikke rart, også selvom det vante og trygge er uhensigtsmæssigt. Denne barriere hjælper vi dem med at komme over, og vores oplevelse er, i de allerfleste tilfælde, at den spiseforstyrrede bliver utrolig glad og kan se nye muligheder, når "klodsen" er passeret.

Viljens kapacitet

Viljen har plads til 10 brugere i projektet. Derudover vil kommunerne kunne købe 2 pladser yderligere i det intensive behandlingsforløb, som rummer gruppe- og individuelbehandling samt forældre- og kærestegrupper og åben telefonlinje døgnet rundt. Herudover har vi plads til 10 – 14 brugere i individuelle forløb, med individuelle samtaler ugentlig eller hver 14. dag.

Samarbejdspartnere

Vi oplever, at vi har opnået et godt samarbejde med OUH-afd M, de unges praktiserende læger samt sagsbehandlere i kommunerne. Dette samarbejde sætter vi stor pris på og er meget glade for. Vi ser derfor frem til et fortsat godt samarbejde med gamle som nye samarbejdspartnere. Vi er meget åbne over for konstruktiv kritik, og vi svarer meget gerne på spørgsmål.

 

 

Venlige hilsner
Kirsten Lønfeldt og Line Clausager